Для виготовлення однієї пари ножиць потрібно виконати більше 100-120 технологічних операцій. Це під силу тільки добре оснащеним заводам, де працюють майстри вищої кваліфікації, які мають багаторічний досвід роботи з використанням новітніх досягнень науки і техніки.
Перед покупкою ножиць ви повинні чітко уявляти, з якою метою ви їх купуєте, якою технікою будете користуватися, скільки грошей готові витратити на купується інструмент.
За останнє десятиліття форма ножиць зазнала значних змін. Вони пройшли шлях від класичних, симетричних, іншими словами - прямих, до підлозі ергономічних і ергономічних. (В каталогах фірм така форма зазвичай називається «Semi Offset» і «Offset» відповідно). Це зроблено для того, щоб задовольняти всілякі переваги майстрів. Працюючи ергономічними ножицями, Ви не докладаєте зайвих зусиль. Можна тримати плече вільно, лікоть опустити і здійснювати мінімальні руху зап'ястям. Полу ергономічні ножиці - зручний компроміс між ергономічними і прямими ножицями.
Після того, як ви вибрали розмір і конфігурацію ножиць необхідно взяти їх в руку і зробити кілька рухів. Ідеально, коли рука як би зливається з ножицями. Зрізуючи пасмо, ви відчуваєте, як вони ріжуть кожен волосок.
Добре, коли на ножицях є упор для мізинця - він необхідний для балансу, оскільки, коли мізинець висить в повітрі, ножиці починають «гуляти».
Розмір пальців у всіх людей різний, в зв'язку з чим, в кільця ножиць встановлюють гумові вставки. Крім того, такі вставки збільшують площу зіткнення пальців з ножицями, а значить, полегшують роботу майстра.
Кілька слів хотілося б сказати про ріжучих крайках. Зазвичай ми говоримо про два варіанти ріжучої кромки: перша - «стандартна» - чітко видима лінія обробки (заточування), друга - так звана, «японська», яка правильніше називається «конвекційна», тобто, коли кромка як би сходить на «ні ». Ідеальна стандартна ріжучакромка повинна мати кут заточки 50 градусів. Якщо кут буде більше, то ножиці будуть «рубати», «заламувати» волосся. Коли кут заточки менше, то ножиці дуже швидко затупятся.
Конвекційне полотно дозволяє створити максимально ефективну крайку, коли лінія заточування практично не видно. Завдяки такій формі з'явилася можливість зробити кут ріжучої кромки 40 +/- 2 градуси. Таке полотно відрізняється не тільки гострою як бритва крайкою, а й вигином внутрішньої поверхні. Дане рішення дозволяє дуже довго зберігати кромки гострими, а також різко знизити тертя між двома поверхнями, що забезпечує легкість ходу і, як наслідок, знижує навантаження на кисть руки.
Все перукарські ножиці для стрижки волосся можуть бути розділені на два основних типи - звичайні (або прості) ножиці і філіровочние.
звичайні ножиці можуть мати полотна з мікронасічкою на ріжучої кромці, або гладкі (без насічки), поліровані полотна зі стандартною або «японської» заточуванням. Мікронасічка може наноситися як на одне полотно, так і на обидва відразу. Вона запобігає прослизання пасма волосся вздовж леза при зрізі.
Ножиці з добре полірованими полотнами призначені для всіх без винятку прийомів «слайсинга» (ковзаючого зрізу) і одночасно гарантують повну відсутність ефекту «вичавлювання» волоса при зрізі. Такі ножиці виготовляються з високолегованої сталі, яка володіє високою опорністю до корозії і зносу, оптимальної жорсткістю і просторової міцністю. Ножиці з добре полірованими полотнами в принципі можуть голити.
Філіровочні ножиці , в свою чергу, можуть бути як односторонніми, так і двосторонніми. Так як одне (або обидва) з полотен має зубці, то хід філірувальних ножиць дещо ускладнений у порівнянні зі звичайними ножицями для стрижки. Самі зубці у філірувальних ножиць можуть мати кілька варіантів виконання.
В перукарні школі, прийнято, що філіровочние ножиці беруться в праву руку гвинтом до себе, таким чином, щоб нижня полотно було рівне, а верхнє з зубцями. Іноді ви можете зустріти філіровочние ножиці з зворотним розташуванням полотен. Це слід віднести на рахунок національних традицій і прийнятої в різних країнах техніці. Якщо такі ножиці будуть вам зручні, то сміливо працюйте і не звертайте увагу на це відмінність.
Більшість дійсно серйозних виробників намагається забезпечити перукарів досить широким асортиментом продукції і пропонує ножиці в різних цінових групах, з різними характеристиками і властивостями. При цьому треба враховувати, що кожен виробник вводить свою власну класифікацію продукції.
Часто доводиться чути питання покупця, який розглядає японські ножиці: «А до якого класу вони відносяться?» Насправді, тільки одна фірма - «Jaguar »поділяє свою продукцію на класи (з першого по п'ятий). Всі інші виробники найчастіше дають групам своєї продукції певні назви, наприклад: Millennium, Rose Line, Elit, Premium і т. Д. Або просто позначають конкретну модель цифровим кодом - артикулом.
В країнах Європи прийнято, що весь хід полотен від гвинта до кінчика повинен бути рівним і легким. При покупці ножиць та при подальшій експлуатації необхідно звернути на це особливу увагу. Якщо хід має «провал», особливо на кінчиках, то Ваш інструмент не в порядку.
На натяг полотен визначальний вплив робить стан гвинта або гвинтовий групи. Візьміть ножиці за кільце з підсилювачем, встановіть їх вертикально, іншою рукою відведіть друге кільце приблизно на 90 0 вгору і відпустіть. Оптимальний стан затягування гвинта, коли полотна змикаються під своєю вагою таким чином, що відстань між точкою перетину і гвинтом становить 1/2/1/3 довжини полотна.
Якщо полотна залишилися практично в тому ж положенні (менше 1/3 полотна), то гвинт ножиць перетягнуть, працювати ними важко. Якщо кінці ножиць при такій перевірці повністю змикаються, то це також неправильно. При роботі таким інструментом, ріжучі кромки тупятся значно швидше, а з внутрішньої сторони полотен з'являється вироблення, зріз виходить недостатньо чіткий, ножиці починають «заламувати» волосся.
На високоякісні ножиць встановлюється вже не просто гвинт, а складний механізм з пружинами, спеціальними прокладками і т. д. Така система дозволить вам не тільки відрегулювати натяг полотен і поліпшити якість зрізу, а й «налаштувати» ножиці на роботу з будь-якою структурою і товщиною волосся. На японські ножиці KASHO серії Millennium встановлюється підшипник, який взагалі не вимагає регулювання і забезпечує ідеальну плавність ходу на весь термін служби ножиць.
Велике значення на роботу гвинтовий групи надає мастило. У кожного виробника свої критерії і підходи до регулярності змащення ножиць. Ми рекомендуємо хоча б раз в два тижні змащувати гвинт і п'яти полотен. У будь-якому випадку необхідно застосовувати тільки (!) Спеціальне масло для ножиць. Будь-які машинні та веретенні масла категорично не прийнятні.
Якщо ви візьмете хоча б по одній парі ножиць провідних виробників і порівняйте їх між собою, то ви побачите, як сильно вони відрізняються. До проектування і виготовлення ножиць залучаються великі колективи розробників і те, що вони пропонують до впровадження часто знаходиться на рівні винаходів.