Ах, зламався нігтик: як зміцнити нігті

Ах, сломался ноготок: как укрепить ногти

Звичайно, існують щасливиці, здатні без особливих труднощів відкрити нігтями пляшку пива. Їм щиро заздрять ті, у кого нігті ніколи не відростають довше 2-3 мм, а потім трапляється цей дрібничка, з точки зору чоловіків, після якого і звучить, що стала вже сакраментальною, фраза: «Ну ось, знову ніготь зламався!».

Серед причин ламкості нігтів не останнє місце займає незбалансоване живлення, яке призводить до дефіциту деяких вітамінів, макро- і мікроелементів. Як же правильно харчуватися, щоб цей дефіцит не виникало?

Ви ж пам'ятаєте, що нігті складаються з особливо щільного білка - кератину, а, отже, для їх утворення потрібен білок. Білкова їжа - це м'ясо, птиця, риба, яка до того ж багата мінеральними солями, яйця, сир. Добова кількість білка, необхідне людині становить не менше 1-1,5 г на 1 кг маси тіла. Підкреслюю, білка, а не м'яса, риби або курки. У яловичині та м'ясі птиці білка, наприклад, всього близько 20%.

До ламкості нігтів може привести і дефіцит таких макроелементів, як

з готових аптечних препаратів можна порекомендувати також фітин-кальцієво-магниевую сіль фітіновой кислоти.

Не завадить згадати і забуту яєчну шкаралупу, яка є воістину дивним джерелом збалансованих мікро- і макроелементів. Не дарма в аптеках вже з'явилися таблетки з неї, а на Заході ними торгують ще з 70-х років минулого століття.

З мікроелементів зміцненню нігтів сприяють залізо, йод, цинк, кремній - і всі вони, знову- таки, містяться в яєчній шкаралупі. Але ці мікроелементи є і в звичайних харчових продуктах. Так, наприклад, найбільш багата залізом печінку, морепродукти (молюски, мідії), нирки та ін. З рослинних продуктів лідером є капуста, досить багато заліза в листі селери, рази в чотири його менше в вівсяних пластівцях. Слід зазначити, що з рослинних продуктів залізо засвоюється гірше, ніж з продуктів тваринного походження.

Натуральний джерело заліза - всім добре відома кропива. Вона за своїми властивостями не поступається синтетичним препаратам заліза. Тому в весняно-літній час вона повинна обов'язково бути присутнім на столі всіх жінок, що мають ломкіе нігті . До того ж в її склад входить і кремній, і вітамін А, які також роблять благотворний вплив на міцність нігтів.

Ну, а те, що найкращим джерелом йоду є морська капуста, риба і морепродукти, знають всі.

А ось цинком найбільш багаті пшеничні висівки, пророщена пшениця, насіння гарбуза і соняшника, приблизно в половину його менше в яловичої печінки та деяких сортах морської риби. Синтетичні сполуки кремнію не йдуть ні в яке порівняння з натуральними. Головний постачальник кремнію - всім добре відомий хвощ, який сам і складається на 60% з кремнію. Менше його в горці пташиному, кропиві і мати-й-мачухи. Можна заварювати чай, до складу якого входить 50 г хвоща, 50 г кропиви і 100 г горця пташиного. Цю суміш заливають 2 склянками окропу, доводять до кипіння і упарюють до половини, оскільки кремній погано розчинний і потрібно тривале нагрівання для більш повного його вилучення з трав. Приймати по половині склянки 2 рази в день.

Таким чином, якщо правильно підібрати продукти, можна усунути або істотно знизити виник в організмі дефіцит вітамінів, мікро- і макроелементів, що неминуче поліпшить стан нігтів.